Monday, May 20, 2013

Despre Cezar Ouatu la Eurovision

Cateva lucruri:
1. Vocea exceptionala,
2. Melodia asa si asa, in stilul insipid pe care il au majoritatea melodiilor la Eurovision,
3. Costumatia- total aiurea,
4. Coregrafia si aranjamentul scenic- de-a dreptul grotesti, parca erai intr-o macelarie sau la un concert cu penibila Lady Gaga.

Din pacate, nu s-a inteles nici pana acum faptul ca la Eurovision nu conteaza ce loc iei, ci conteaza CE IMPRESIE FACI CA TARA, ca popor. Ori din pacate, impresia pe care o lasa si a lasat-o Romania de multe ori la acest concurs, a fost ca e o tara in criza de identitate, care nu se respecta pe ea insasi. Acest concurs este un prilej de a-ti promova imaginea "brandul" de tara, iar daca noi ba cantam in engleza, ba il aducem pe Dracula in scena, ba cantam in araba si facem un videoclip prin dubai,  demonstram ca nu stim sa ne facem o imagine frumoasa si ca nu ne este clar ce anume inseamna o imagine frumoasa si definitorie pentru acest popor.
Nu am inteles niciodata de ce se tem unii sa cante in limba romana. Limba romana si engleza sunt considerate cele mai potrivite limbi din lume pentru poezie, pentru texte melodice. De aceea chiar nu ar fi nici un motiv "rational" sa ne rusinam de a vorbi/canta in romana. Chiar daca limba noastra ar suna groaznic, tot ar trebui sa fim mandri de ea si nu sa cantam in tot felul de limbi ce nu ne reprezinta. Sa ne aducem aminte ca O-Zone a fost nr 1 in Europa cu o melodie cantata in limba romana.
Nu inteleg nici care e faza cu Dracula adus pe scena Eurovisionului. As intelege o astfel de strategie prin SUA, unde exista un cult mediatic pentru vampiri si personaje grotesti de Halloween , dar Europa nu e America, iar la Eurovision nu se uita fanii filmelor de groaza. Deci, dpdv rational, Dracula adus pe scena Eurovisionului e o strategie gresita.
De altfel nici nu am inteles ce legatura avea Dracula si imaginea sangeroase a coregrafiei, cu textul melodiei.
In concluzie- JALNICA viziunea celor ce au pregatit participarea Romaniei la acest concurs.

Pana acum, melodiile cu care romanismul a fost cel mai frumos reprezentat la Eurovision raman : " BUNICA BATE TOBA", a celor de la Zdob si Zdub, si "HORA DIN MOLDOVA"  cu Nelly Ciobanu.






Si tot din categoria -respect pentru artistii romani din Moldova,


No comments: