Saturday, November 10, 2012

Istoria Secuilor - Cine sunt secuiii

Linkuri utile:
http://andradadaciana.blogspot.com/2011/11/romanii-din-harghita-si-covasna-o.html 

http://istorie-adevarata.blogspot.com/2009/05/secuii-deznationalizati-agenti-de.html

http://www.cotidianul.ro/istoria-secuilor-o-lipsa-de-responsabilitate-fata-de-trecut-199326/

Pe scurt-
-secuii au fost un grup de mercenari colonizati de regii catolici ai Ungariei in interiorul arcului Carpatic, mai precis pe latura Vestica a Carpatilor Orientali, in zona judetelor de azi Covasna si Mures.
-istoricii dezbat originea etnica a secuilor, istoricii romani afirmand ca secuii erau turcici, in timp ce ungurii sustinand ca ar fi fost maghiari.
-astazi exista un numar foarte mic de oameni care se declara de origine secuiasca 532 persoane.
-concluzia studiilor genetice efectuate pe cei ce se autodeclara azi secui-este ca secuii sunt foarte diversi etnic(cu genetica turcica,Vest Europeana, balcanica, romana, finlandeza etc) ceea ce inseamna ca pe langa nucleul turcik initial au fost colonizati si mercenari adusi din lumea intreaga.
-faptul ca secuii sunt altceva decat ungurii este atestat chiar de noblii maghiari care au dat o lege a celor 3 natiuni privilegiate-maghiari, secui si sasi, Unio Trium Nationum 1437, prin care romanilor li se interziceau orice drepturi politice. Deci, la 1437 nobilimea maghiara confirma faptul ca secuii reprezentau o natiune diferita de cea maghiara.
-mercenarii secui au participat alaturi de romanii din Moldova si Muntenia/Oltenia la numersoase batalii.
-in timp relatiile dintre secui si nobilimea maghiara s-au deteriorat, culminand cu rascoala condusa de Gheorghe Doja impotriva nobililor maghiari. Rascoala a fost in cele din urma inabusita, Gheorghe Doja a fost ucis cu bestialitate de catre nobilii maghiari, iar zeci de mii de tarani ucisi sau torturati. Rezultatul a fost ca secuii au scazut numeric foarte tare, iar intre ei si maghiari s-a instaurat o relatie de ura.
Ca urmare, secuii au trecut de partea lui Mihai Viteazul in luptele purtate pentru recuperarea Ardealului de la nobilii maghiari.
-Tragand cu tunurile în romanitate si ortodoxism, generalul Bucov mentiona la 1761 ca, în cel mai intens ungurizat "scaun" din secuime, Odorhei, din 102 sate, 99 sunt locuite de romani.
Deci, la 1761 romanii locuiau in  97% din localitatile din cel mai ungurizat "scaun" secuiesc.

-la 1784 nu prea mai erau secui, ceea ce l-a determinat pe imparatul Iosif la II-lea sa promita taranilor care se vor inrola in trupele de graniceri eliberarea din iobagie, nobilimea maghiara s-a impotrivit si astfel a izbucnit rascoala lui Horea, Closca si Crisan.
-Istoricul HĂşnfalvi Pal, pe numele de nastere Paul Hunsdorffer, deci el însusi un maghiarizat, nota la sfarsitul veacului XIX: "In general, consideram neîndoielnic faptul ca, între secuii de azi, o parte este de obarsie romaneasca". Iar etnograful german Rudolf Bergner (1860-1899) era în masura sa stabileasca etapele procesului: I. etapa bilingvismului - acceptarea ca a doua limba a "maghiarei" (se dadea ca exemplu satul Voslobeni de langa Gheorghieni); II. etapa uitarii limbii natale, dar pastrarea confesiunii ortodoxe (ex. Satul Joseni); III. etapa finala, a pierderii confesiunii.
-dupa instaurarea dualismului la 1867, (cand Imperiul Habsburgic a fost impartit intre Viena si Budapesta, iar Principatul Autonom al Transilvaniei a fost inclus cu forta in Regatul Ungariei),clasa politica de la Budapesta a trecut la maghiarizarea fortata a popoarelor ce locuiau pe teritoriul pe care ei il administrau politic. Astfel romani, aromani,secui, sarbi, cehi, slovaci,germani, tigani, evrei au fost maghiarizati cu forta si transformati in "unguri". Acest lucru s-a intamplat si in "Secuime" adica in judetele Harghita si Covasna.
-la 1835 Lexiconul lui I. Lenk  nota ca, din cele 500 de sate ale secuimii, 130 sunt romanesti si în 122 populatia este amestecata.
Deci,la 1835 romanii locuiau in 50,4% din satele din secuime, 26% din satele secuiesti fiind pur romanesti.
 -Intre 1920 si 1940 doar în 30 din satele mentionate mai erau vorbitori de romana,
Deci, in 100 de ani de dominatie si asuprire maghiara, din 252 de sate unde erau romani la 1835, s-a ajuns ca la 1920 sa mai fie doar 30 de sate cu vorbitori de romana, adica o scadere cu 90% a satelor cu vorbitori de lima romana.
-dupa dualism se observa scaderea rapida a numarului vorbitorilor de romana, datorita asimilarii fortate si a falsificarii statisticilor:
-Ultimul recensamant oficial unguresc, din 1910, recenza în secuime 612 000 persoane, din care 114 270 vorbitori de romana. Dar, ciudat, ortodocsi erau mai multi - 138 763!
Deci, conform recensamantului din 1910 doar 18% din populatie mai vorbea limba romana, desi 23% era ortodoxa, ceea ce arata ca un procent de 5% din locuitorii "scaunelor secuiesti" erau romani care nu isi mai vorbeau limba. E interesant de stiut si cati greco-catolici erau in zona, greco-catolicismul fiind o unealta eficienta in procesul de maghiarizare si de pierdere a identitatii romanesti, nu doar in Ardeal, ci si in Ungaria de azi, in Slovacia, Cehia, Polonia si Ucraina.
-A urmat ocuparea N-V Ardealului de catre Horty cu masacrarea sau expulzarea a peste 500 mii de romani si colonizarea a peste 400 mii de "unguri" adusi din Ungaria, si care dupa razboi au ramas in Romania la cererea lui Stalin si au primit cetatenie romana, tot la insistentele acestuia. Tot pt ungurii colonizati de Horty s-a inventat si Regiunea Autonoma Maghiara in Centrul Romaniei, regiune desfiintata de Ceausescu.
-Astazi urmasii colonistilor adusi de Horty, precum si romanii maghiarizati, sasii si tiganii maghiarizati au primit numele de "Secui" pentru a se crea impresia ca ar fi descendentii "secuilor istorici" si ca zona locuita de ei ar i fost o regiune independenta vreme de sute de ani, care, nu-i asa, conform directivelor Brucseleze (date de iste birocrati lunatici) si UDMR-iste, trebuie sa redevina tinut autonom.

Se debiteaza si povestea cu Ceausescu care a colonizat olteni si moldoveni in "Secuime" si a schimbat procentajul etnic, poveste cusuta cu ata alba si pe care doar un prost o poate crede. E suficient sa ne uitam la statistici si sa vedem ca judetele Harghita si Covasna au o populatie sub media pe tara, ca sa realizam ca nu s-au facut deloc colonizari cu romani in zona, ci dimpotriva depopulari. Covasna este judetul cu cea mai putin numeroasa populatie din Romania, 222.000 locuitori. Daca s-ar fi facut colonizari de Ceausescu in acest judet, numarul ar fi fost mult mai mare, insa acolo s-au facut doar epurari etnice, romanii fiind omorati sau fortati sa se mute altundeva. 









No comments: