Sunday, November 28, 2010

Despre rase si rasism

Dupa ce am postat filmele despre "Originea ungurilor bazata pe ADN", am primit numeroase mesaje rasiste. Eu nu sunt de acord cu rasismul si de aceea am decis sa scriu un articol pe aceasta tema a rasei si a rasismului, pentru ca oamenii sa nu mai cada in capcana teoriilor rasiste.
Religia sustine ca oamenii au fost creati de Dumnezeu si ca, deci, toti oamenii au aceeasi origine si cu totii sunt egali.
Astronomia sustine ca tot ceea ce exista in acest Univers are o origine unica, deci, si oamenii au o origine unica.
Biologia sustine ca oamenii se trag din maimute, inca nu au gasit din care anume maimuta, se fac tot felul de presupuneri, dar si concluzia biologiei este ca oamenii au aceeasi origine.
Genetica, pe baza markerilor din cromosomul Y si din cromosomul mitocondrial, a concluzionat ca oamenii provin cu totii dintr-un Adam si o Eva primordiala, adica toti oamenii au aceeasi origine.
In concluzie- atat religia, cat si astronomia, biologia si genetica sustin ca oamenii au aceeasi origine.
Cum se face insa ca oamenii nu sunt identici, ci unii sunt albi, altii negri, unii au parul blond, altii roscat, altii negru, unii au ochii albastri, iar altii negri? Raspunsul e foarte simplu- oamenii sunt adaptati la anumite conditii de clima, la fel cum si animalele, pasarile, pestii, plantele etc de pe aceasta planeta sunt adaptate la diferite conditii de clima.
Din punctul de vedere al unei persoane rasiste, ursul polar ar fi superior ursului brun, deoarece ursul polar este alb, in timp ce ursul brun are blana cafenie.
In realitate insa ursul polar e alb pentru ca s-a adaptat la conditiile vietii printre zapezi, iar blana lui imita culoarea din mediul sau, in timp ce ursul brun are culoarea maro deoarece s-a adaptat la conditiile de mediu din clima temperata.
Acelasi lucru este valabil si cu oamenii, doar ca in cazul lor culoarea pielii nu este o forma de camuflare in mediul inconjurator, ci este determinata de cantitatea de radiatie solara, specifica zonei climatice in care traiesc, si de cantitatea de vitamina D din alimentatie.
Astfel, prea multa radiatie solara distruge ADN-ul si duce la aparitia cancerului de piele. Pentru a impiedica distrugerea ADN-ului si a vietii, pielea produce un pigment inchis ce blocheaza trecerea razelor de soare. Asa apare ceea ce noi numim bronzul. Daca expunerea la soare este mult mai indelungata, bronzul acesta devine "permanent" in sensul ca pielea va produce o cantitate mare de pigment in mod obisnuit si o vom numi neagra. Oamenii cu pielea neagra sunt adaptati vietii intr-un mediu cu o cantitate mare de radiatie solara.
Daca dimpotriva, cantitatea de radiatie solara este foarte mica, pielea nu mai produce pigment si arata decolorat, ceea ce noi numim pielea alba. Oamenii foarte albi sunt adaptati traiului in zonele cu foarte putina radiatie solara, adica in zonele polare si subpolare.
Unii sustin in mod gresit ca "oamenii albi" ar fi superiori celorlalti oameni, deoarece albii sunt mai putini numeric. Acest mod de a gandi este gresit, deoarece asa am putea sa spunem si ca handicapatii, bolnavi de nu stiu ce boli grave, ar fi "superiori" pentru ca sunt mai putini numeric.
In realitate, numarul de oameni de o anumita culoare, este determinat de cat de favorabile sunt conditiile de mediu din zona sa. Viata are nevoie de caldura si de umiditate, din acest motiv in zonele calde si umede existand o abundenta de specii, in timp ce in zonele reci traiesc foarte putine specii.
Oamenii foarte albi au aparut/format/adaptat la conditiile climei subpolare, o clima foarte dificila, cu putina hrana, putine animale, pasari, plante. De aceea numarul oamenilor albi este foarte mic, pentru ca e greu sa se inmulteasca in acele conditii dificile.
Oamenii cu pielea inchisa la culoare sunt adaptati/au aparut/s-au format/au fost formati pentru o clima calda, cu o temperatura ce permite vietii sa se dezvolte.
Din acest motiv oamenii cu pielea mai inchisa sunt mult mai numerosi decat oamenii cu pielea foarte deschisa.
In concluzie- albii nu sunt superiori negrilor, ci sunt adaptati la alte conditii de clima.

Sustinatorilor rasismului le place si sa vorbeasca si despre diferentele culturale, psihologice, fizice etc dintre oameni, pentru a justifica ideea ca unele popoare ar fi superioare, iar altele inferioare. Acest punct de vedere este iarasi gresit, pentru ca ei nu tin cont de faptul ca rasa umana este un tot unitar, tot asa cum si corpul uman este un tot unitar. Corpul uman este format din organe diferite, fiecare avand o anumita functie in corp. Nu putem spune ca ficatul e superior inimii sau plamanilor, putem spune doar ca intr-adevar sunt organe diferite, insa aceste organe impreuna formeaza corpul uman. Daca unul din organe lipseste, atunci intregul corp este in pericol. Acelasi lucru este valabil si pentru diferite popoare- exista anumite diferente intre ele bazate pe genetica, pe psihologia colectiva, religie, conditii de mediu etc, insa toate popoarele impreuna formeaza un intreg unitar, denumit rasa umana.

Sustinatorilor rasismului le place sa vorbeasca despre faptul ca "albii" sunt superiori pentru ca ar fi mai dezvoltati tehnologic. In realitate, tehnologia "albilor" a fost folosita pentru a distruge natura, pentru a extermina mii de specii de plante, animale, pasari, pesti, insecte si pentru a omora sute de milioane de fiinte umane. Din punctul de vedere al ecosistemului numit Planeta Albastra, tehnologia si "albilor" reprezinta un adevarat dezastru si un adevarat pericol. Pentru Planeta Albastra, faptul ca unii se plimba cu masini super poluante, ca folosesc in mod iresponsabil resursele naturale, ca otravesc solurile cu tot felul de chimicale, ca otravesc apele si aerul, nu reprezinta o chestie ce denota "superioritate", ci reprezinta un adevarat pericol ce origineaza in orgoliul nemasurat, egoismul si inconstienta respectivilor.

Si concluzia mea- rasismul, ca si satanismul, isi are originea in orgoliu si egoism si in neintelegerea scopului omului pe Pamant.

1 comment:

AndradaDaciana said...

Am primit un mesaj pe mail in care am fost informata ca diferentele dintre rase sunt mai mari decat "culoarea pielii". Ii multumesc pentru informatii, dar le stiam si eu deja ;)
Ideea e urmatoare- caracteristicile unei rase, indiferent care sunt ele, au aparut ca adaptare la conditiile de mediu, iar acest lucru nu ii face pe unii oameni superiori, iar pe altii inferiori, ci ii face pe oameni doar adaptati la alte conditii de mediu.
In plus, daca doi copii- gemeni identici, sunt crescuti in conditii diferite, in tari diferite, vor arata diferiti unul fata de celalalt, desi au acelasi ADN. Daca unul e prost hranit, nu se va dezolvata la fel in inaltime precum cel care e bine hranit. Daca unul face sport, va avea o alta conformatie a corpului decat fratele sau geaman, care insa nu a practicat sport. Daca unul din ei va fi educat in limba chineza de mic si va vorbi de mic limba chineza, va avea o cu totul alta forma a danturii decat fratele sau,geaman identic, crescut de mic in limba engleza sa zicem.
Cand niste "antropologi" vor analiza scheletele celor 2, vor zice ca apartin unor rase diferite, pt ca vor avea inaltimi diferite si danturi diferite. In realitate ei sunt frati gemeni- identici, cu acelasi ADN, doar ca au fost crescuti in conditii diferite, iar ADN-ul lor s-a exprimat/manifestat diferit.
Ideea articolului meu nu era despre caracteristicile fizice ale raselor, ci era despre faptul ca toti oamenii sunt egali, si ca toti oamenii fac parte dintr-un intreg numit RASA UMANA. E nevoie de absolut toate rasele, nu doar de anumite rase.